Hur uppstår en muskelknut?

Muskelknutor (triggepunker) finns det i hela kroppen, mer eller mindre. I ett tidigare inlägg förklarade jag vad en muskelknut är (Vad är en muskelknut?) och nu tänkte jag förklara hur muskelknutor uppstår. Om en muskel av någon anledning ständigt hålls i aktiverat läge (spänd) under en längre tid uppstår det en lokal syrebrist mellan muskelfibrerna. När muskeln sedan slappnar av och återfår syre går större delen av muskel tillbaka i normalt läge/normala muskelfibrer (se bild). Om det är så att muskeln är kvar i det spända läget för länge kan muskelfibrerna helt enkelt fastna i varandra och när muskeln slappnar av kommer det ändå inte in något syre mellan fibrerna och en muskelknut har uppstått.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.