Att få bort ryggmusklerna vid träning av gluteus

Jag har som många andra (speciellt tjejer) problem att få bra kontakt med rumpmuskelaturen. Som jag tidigare har nämnt har jag i min träningsplanering lagt in två dagar med fokus på lår och rumpa (onsdagar och söndagar). Detta har jag gjort för att jag verkligen behöver träna på att få rätt kontakt med muskulaturen. Det jag brukar tänka på för att verkligen hitta rätt kontakt med rätt muskulatur är att spänna muskeln redan innan jag innan jag påbörjar rörelsen. Alltså om jag t.ex. kör sumosquat (som är en av mina vanligaste övningar) spänner jag gluteus redan innan jag går ner vilket leder till att jag får en excentrisk kontraktion i den muskeln. Detta i sin tur leder till att jag får bättre kontakt med muskeln i den koncentriska fasen, alltså i den uppåtgående rörelsen. Om jag slarvar med detta (vilket händer om jag är trött eller liknande) får jag absolut ingen kontakt med gluteus musklerna och jag använder ryggens muskulatur istället och det är verkligen inte bra. Så ett tips för er som vill få bra kontakt med gluteus är att spänna muskeln redan innan rörelsen påbörjas och detta gäller alla övningar och inte bara sumosquat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.