Vad är en muskelknut?

Som massör får man ofta frågor om vad en muskelknut är och det är alltid lika svårt att förklara, så tänkte försöka göra de i detta inlägg. En muskelknut eller triggerpunkt som det egentligen heter är en väldigt öm punkt som finns i en spänd muskel. Denna punkt ger smärta lokalt men kan även ge smärta till ett förutbestämt område. Vid tryck på dessa punkter framkommer en brännande smärta och dessa punkter går att hitta överallt i hela kroppen. Triggerpunkterna är väldigt lätta att hitta om man vet vad man ska leta efter, de känns som små knölar i muskeln. Det vanligaste stället som de flesta även kan hitta triggerpunkter på är i trapezius, nackmuskulaturen. 

 

Det vanligaste orsaken till att en triggerpunkt uppstår är:
Stress – stress skapar högre vilospänning i muskeln
Ischemi – syrebrist i muskeln, uppstår vid ensidiga rörelser och statisk belastning
Trauma – en muskelblödning kan leda till ökad smärta och triggerpunkter

Det finns även andra sätt för en triggerpunkt att uppstå, t.ex. vid en snabb och kraftig uttöjning av en muskel, en snabb aktivering av en muskel i ett förkortat läge och en lång tid med en muskel i maximalt förkortat läge. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.