Hur lägger jag upp mina styrketräningspass?

Det finns flera olika sätt att lägga upp sina träningspass på. Jag har lyxen och möjligheten att kunna vara på gymmet alla dagar i veckan om jag skulle vilja det. Nu tränar jag 5 dagar i veckan och mina träningspass är uppdelade så att ett träningspass har fokus på 1-2 muskelgrupper. Viktigt att tänka på vid passets upplägg är att alltid välja ut de övningar man ska köra innan man kliver in på gymmet. Om man bara kliver in på gymmet och hoppar runt bland fria-vikterna och maskinerna bli det knappast något seriöst pass och träningsadaptionen kommer vara =0. Det andra man ska tänka på är att börja passen med de fria-vikterna och avsluta med maskinerna. Anledningen till detta är att med de fria-vikterna behöver man stabilitet för att kunna utföra övningarna på ett korrekt sätt. När musklerna är trötta orkar inte kroppen kontrollera stabiliteten vilket ökar skaderisken. Övningar med maskiner sköter oftast maskinen i sig stabiliteten. Självklart krävs det stabilitet i maskinerna också men inte lika mycket som vid fria-vikter. Börja därför alltid styrkepassen med de fria-vikterna och sen gå över till maskinerna.
Jag brukar även tänka på att börja passen med övningar som täcker hela de området jag ska träna idag. T.ex. vid träning av axlar/armar brukar jag alltid börja passet med axelpress/drag till hakan/skulderkomplex, mm. I dessa övningar får jag in både stora axelmuskeln(delta), de små axelmusklerna(rotatorkuffen) och armmusklerna(biceps/tricpes). Efter dessa övningar burkar jag lägga in övningar som har mer fokus på bara en muskelgrupp.
Hoppas mina tips underlättar inför ditt nästa styrkepass.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.