Vad betyder egentligen max/vilopulsen?

I ett av mina första inlägg här skrev jag om att jag mäter vilopulsen varje morgon innan jag kliver upp ur sängen, ni kan läsa om de här –> länk. Jag använder mig av en app som heter Cardiio och har en bild av ett vitt hjärta på en röd bakgrund. I morse fick jag fram att jag har ca 50 i vilopuls och det är jag ganska nöjd med då det är de jag brukar ligga på. 


Under min utbildning i Östersund fick jag testa på att göra maxtest några gånger för att få fram min syreupptagningsförmåga och maxpuls. Det visa sig att jag har 215 i maxpuls så uträkningen 220-åldern stämmer verkligen inte på mig. 

Men vad säger då de olika pulsvärdena om min fysiska förmåga? Maxpulsen är väldigt individuell och talar inte om hur vältränad/ovältränad en jag är. Jag använder mig av maxpulsen för att kunna lägga upp konditionsträningen i olika pulszoner. Vilopulsen visar hur effektivt hjärtat pumpar ut blodet i kroppen, ju lägre puls desto effektivare är hjärtat. Vilopulsen visar även hur dagsformen är på en individ, så i dagens läge är min dagsform ganska bra. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.