Några knep för att hindra en förkylning från att bryta ut

I söndagskväll började jag känna av en förkylning i halsen. Innan en förkylning bryter ut på mig brukar jag alltid känna av en kliande/irriterande känsla i halsen. Detta är individuellt, en del människor känner inte något alls förrän de ligger där med 40 graders feber. Jag har turen att få en liten förvarning om att en förkylning är påväg. Ibland är det bara magkänslan som säger till mig att nu har jag en infektion i kroppen så nu är det dags att boosta immunförsvaret. Jag har haft värdens sämsta immunförsvar i flera år (vilket jag fortfarande har) och under en tid var jag sjuk ca var sjätte vecka. Det tär verkligen på kroppen att vara sjuk så ofta men något som är positivt är att jag verkligen har lärt känna min kropp och vet vilka knep som fungerar på mig. Det är väldigt individuellt om vilka knep som fungerar men här är mina 3 bästa:

En mys-jogg
Kroppens sätt att bekämpa en infektion är förhöjd kroppstemperatur = feber. Vid träning ökar blodcirkulationen vilket leder till förhöjd kroppstemperatur, så tekniskt sett så har man ”feber” en kort stund efter varje träningspass. Om jag känner av en förkylning innan den har slagit ut brukar jag ibland sticka ut och mys-jogga, det är viktigt att punktera att det bara är en mys-jogg. För mig innebär det att ligga på ca 60-70% av maxpuls, jag har 215 i maxpuls och ligger då på 130-150 i puls. Mys-joggar i ca 20-30 min. Denna lilla pulshöjning jag får i kroppen leder till ökad blodcirkulation vilket leder till en konstgjord feber som i sin tur motverkar den förkylning som jag då känt av. Detta är inget som ska testas om man inte är van att träna och absolut inte om man redan har feber eller halsont. 

Ingefära, ingefära och ingefära
Ingefära är det bästa som finns för att motverka en förkylning och man kan få i sig den på så många olika sätt. Bästa sättet som jag tycker är att äta den som den är, skär en liten bit, storlek som en tärning och tugga i dig den. Det här kan verkligen bränna till i halsen så var beredd med ett glas vatten vid sidan. Det går även att blanda i den i morgon smoothien. Det finns även flera recept på nätet där man kan göra en juice av ingefära och så tar man den som en shot på morgonen.  

Tigerbalsam
Mitt sista tips för att motverka en förkylning är tigerbalsam. Jag som idrottstjej har alltid minst en tigerbalsam burk hemma liggandes någonstans. Så fort den kliande/irriterande känslan dyker upp i halsen smörjer jag in halsen med tigerbalsam. Det står även på burken att bröst, hals eller rygg kan smörjas in vid förkylningssymptom. Varning, det kommer lukta tigerbalsam om er om ni testar detta. 

Åt ingefära och smörjde in halsen både i söndagskväll och i måndags morse, varken igår eller idag känner jag av någon som helst förkylning, Jippie.

One Reply to “Några knep för att hindra en förkylning från att bryta ut”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.